Gde jesti u Beogradu-Šta ne smete propustiti!

Preporuka najpoznatijih restorana sa najboljim ocenama

Beograd, kao jedan od najdinamičnijih gradova u regionu, može se pohvaliti bogatom gastronomskom scenom koja zadovoljava različite ukuse i budžete. Evo preporuke najpoznatijih restorana sa najboljim ocenama koje ne smete propustiti.

1. Restoran „Kalemegdanska terasa“

Lokacija: Kalemegdan, Stari Grad
Opis: Smešten unutar istorijske tvrđave Kalemegdan, ovaj restoran nudi spektakularan pogled na reku i grad. Specijalizovan je za srpsku i međunarodnu kuhinju, a poseban naglasak je na svežim sastojcima i vrhunskoj usluzi.
Preporuka jela: Beogradski stek, riba sa roštilja, tart sa višnjama.

2. Restoran „Franš“

Lokacija: Bulevar oslobođenja 18a, Voždovac
Opis: Jedan od najpoznatijih i najprestižnijih restorana u Beogradu, poznat po elegantnom ambijentu i raznovrsnom meniju koji obuhvata srpsku, mediteransku i internacionalnu kuhinju.
Preporuka jela: Tartarski biftek, teleći medaljoni, čokoladni sufle.

3. Restoran „Homa“

Lokacija: Žorža Klemansoa 19, Dorćol
Opis: Moderan restoran koji kombinuje tradicionalne srpske sastojke sa savremenim tehnikama kuvanja. Homa je poznata po inovativnim jelima i elegantnom enterijeru.
Preporuka jela: Degustacioni meni, foie gras, srnetina sa pireom od celera.

4. **Restoran „Madera“

Lokacija: Bulevar kralja Aleksandra 43, Vračar
Opis: Madera je kultni beogradski restoran sa dugom tradicijom. Poznat je po širokom izboru domaćih i internacionalnih jela, kao i po prijatnom ambijentu.
Preporuka jela: Karađorđeva šnicla, sarma, kolač od oraha.

5. Restoran „Ambar“

Lokacija: Karađorđeva 2-4, Savamala
Opis: Ambar je poznat po balkanskoj kuhinji i tapas konceptu. Restoran nudi širok izbor malih jela koje možete deliti sa društvom, što ga čini idealnim za opuštene večeri.
Preporuka jela: Balkanske tapase, roštilj, baklava sa pistacijom.

6. Restoran „Toro Latin GastroBar“

Lokacija: Karađorđeva 2-4, Savamala
Opis: Specijalizovan za latinoameričku kuhinju, Toro je pravo mesto za one koji žele da probaju nešto drugačije. Restoran nudi vibrantnu atmosferu i jedinstvena jela.
Preporuka jela: Ceviche, tacos, churros.

7. Restoran „Lorenzo & Kakalamba“

Lokacija: Cvijićeva 110, Palilula
Opis: Ovaj eklektični restoran poznat je po jedinstvenom dekoru i kombinaciji italijanske i srpske kuhinje. Svaki kutak restorana je priča za sebe, a jela su prava gastronomska uživancija.
Preporuka jela: Pizza Lorenzo, pasta sa tartufima, teleći obrazi.

Restorani sa Tradicionalnom Srpskom Kuhinjom u Beogradu

 

Beograd je poznat po svojoj bogatoj i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi, a posebno se ističu restorani sa tradicionalnom srpskom kuhinjom. Evo preporuka nekoliko najboljih restorana gde možete uživati u autentičnim srpskim jelima.

1. **Restoran „Zavičaj“

Lokacija: Gavrila Principa 77, Savamala
Opis: Restoran „Zavičaj“ nudi autentična srpska jela pripremljena po tradicionalnim receptima. Ambijent je topao i domaćinski, što doprinosi prijatnom ugođaju.
Preporuka jela: Karađorđeva šnicla, teleća čorba, domaći ajvar.

2. Restoran „Dva Jelena“

Lokacija: Skadarska 32, Skadarlija
Opis: Ovaj legendarni restoran u boemskoj četvrti Skadarlija pruža pravo iskustvo tradicionalne srpske kuhinje uz muziku tamburaša.
Preporuka jela: Roštilj na ćumur, sarma, pečenje ispod sača.

3. **Restoran „Tri Šešira“

Lokacija: Skadarska 29, Skadarlija
Opis: Još jedan čuveni restoran u Skadarliji, poznat po svojoj atmosferi i bogatoj ponudi srpskih specijaliteta.
Preporuka jela: Jagnjeće pečenje, prebranac, domaći kolači.

4. Restoran „Kalemegdanska terasa“

Lokacija: Kalemegdan, Stari Grad
Opis: Smešten unutar istorijske tvrđave Kalemegdan, ovaj restoran nudi spektakularan pogled na reku i grad, uz bogat meni srpske kuhinje.
Preporuka jela: Čorba od bele ribe, ćevapi, pasulj sa rebarcima.

5. Restoran „Lorenac“

Lokacija: Braće Jugovića 11, Stari Grad
Opis: „Lorenac“ je poznat po tradicionalnoj srpskoj kuhinji i prijatnom ambijentu koji podseća na stare beogradske kafane.
Preporuka jela: Teleća kolenica, mućkalica, domaće pite.

6. Restoran „Kovač“

Lokacija: Bulevar Oslobođenja 221, Voždovac
Opis: Restoran „Kovač“ je pravi izbor za ljubitelje srpske kuhinje, sa velikim izborom jela pripremljenih po starim receptima.
Preporuka jela: Rolovana junetina, podvarak, štrudla sa makom.

7. Restoran „Šešir moj“

Lokacija: Skadarska 21, Skadarlija
Opis: U srcu boemske četvrti, ovaj restoran nudi autentične srpske specijalitete uz živu muziku i tradicionalnu atmosferu.
Preporuka jela: Karađorđeva šnicla, punjene paprike, baklava.

Bez obzira na to koji restoran izaberete, uživaćete u bogatim ukusima srpske kuhinje i gostoprimstvu koje je karakteristično za Beograd. Rezervacija je preporučljiva, posebno u popularnim restoranima, kako biste osigurali mesto i uživali u večeri bez stresa. Uživajte u svojoj kulinarskoj avanturi!

 

FAQ

 

1. Koje su radno vreme i lokacija restorana?

Restorani obično navode svoje radno vreme i tačnu adresu na svom profilu ili web stranici. Pre posete, proverite ove informacije kako biste bili sigurni da restoran radi u vreme kada planirate da ga posetite.

2. Da li je potrebna rezervacija?

Za većinu restorana je preporučljivo napraviti rezervaciju, posebno tokom vikenda ili praznika. Ovo možete učiniti direktno putem telefona ili online putem njihove web stranice.

3. Da li restoran nudi opcije za vegetarijance, vegane ili osobe sa specifičnim dijetama?

Mnogi restorani nude posebne opcije za vegetarijance, vegane ili osobe sa specifičnim dijetama. Ove informacije su često dostupne na meniju restorana na njihovoj web stranici. Ako niste sigurni, možete direktno kontaktirati restoran za dodatne informacije.

4. Koje vrste kuhinje nudi restoran?

Restorani su obično kategorizovani po vrstama kuhinje koju nude, poput srpske, mediteranske, azijske, italijanske, itd. Na web stranici restorana možete pronaći detaljne informacije o specijalitetima i jelima koja se služe.

5. Da li restoran ima opciju za dostavu ili poneti hranu?

Mnogi restorani nude opcije za dostavu ili preuzimanje hrane. Ove informacije možete pronaći na njihovoj web stranici ili ih možete kontaktirati direktno za potvrdu.

6. Kakav je ambijent i atmosfera u restoranu?

Ambijent restorana je važan faktor za mnoge goste. Na web stranici restorana možete pronaći fotografije i recenzije koje opisuju atmosferu i stil restorana.

7. Da li restoran ima parking ili je lako dostupan javnim prevozom?

Informacije o parkingu i dostupnosti javnim prevozom često su navedene na web stranici restorana. Ako ove informacije nisu dostupne, možete kontaktirati restoran direktno.

8. Kakve su ocene i recenzije drugih gostiju?

Ocene i recenzije drugih gostiju su odličan način da dobijete uvid u kvalitet hrane i usluge u restoranu. Pročitajte recenzije na Google-u, TripAdvisor-u ili drugim relevantnim sajtovima da biste doneli informisanu odluku.

9. Da li restoran nudi specijalne ponude ili popuste?

Restorani često nude specijalne ponude, popuste ili promocije. Ove informacije možete pronaći na web stranici restorana ili putem njihovih društvenih mreža.

10. Da li restoran prihvata kartice ili je plaćanje samo u gotovini?

Većina restorana prihvata kartice, ali je uvek dobro proveriti ove informacije unapred. Detalji o načinima plaćanja često su navedeni na web stranici restorana.

11. Da li je restoran pogodan za porodice sa decom?

Ako planirate posetu sa decom, važno je znati da li restoran ima prilagođene opcije za porodice, poput dečijeg menija ili prostora za igranje. Ove informacije su često dostupne na web stranici restorana.

12. Da li restoran nudi bezglutenske opcije?

Za goste koji prate bezglutensku ishranu, važno je znati da li restoran nudi odgovarajuće opcije. Ove informacije su često navedene na meniju restorana ili ih možete direktno kontaktirati za potvrdu.

Ako imate dodatna pitanja, slobodno ih postavite direktno restoranu putem telefona ili emaila. Naš cilj je da vam pomognemo da pronađete savršen restoran za vaše potrebe!